Algunes alumnes de 3r d'ESO de l'Institut Ernest Lluch de Cunit, conjuntament amb el professorat del Departament de Català, Josep Ramon LLaó i jo mateixa han volgut retre homenatge al gran escriptor Pere Calders per celebrar el seu naixement.
Agraeixo molt sincerament a les alumnes, Laia Atik, Raquel Badenas, Ariadna Duxans, Paula Esteban, Maria López i Vicka Savchak, la seva dedicació voluntària per tal de gravar i posar les seves veus als dos contes. I també al professor Josep Ramon Llaó la seva inestimable ajuda per tal de fer els muntatges finals dels contes.
Sabeu qui era Pere Calders? Us en faig dues pinzellades!
Pere Calders i Rossinyol va néixer a Barcelona el 29 de setembre de 1912 i va morir el 21 de juliol de 1994. Fou un escriptor i dibuixant català, un dels escriptors catalans del segle XX més populars. Destacà sobretot com a contista. No es va adscriure a cap moviment literari, però va tenir influències del Noucentisme (Josep Ruyra i Carles Riba) i també del Realime Màgic.
El que pretenia l'autor era fer una crítica a través de l'humor i de la literatura de l'absurd a la societat, al tipus de vida que els humans duem, avorrida, monòtona, tediosa, plena de normes, pautes socials i lleis a seguir, que no es poden transgredir. Pocs són els personatges dels seus contes que ho fan, i llavors els arriba la llibertat. Són personatges més humanitzats, més feliços gràcies a que han acceptat en el seu món allò que pot trencar amb la quotidianitat tediosa, la fiantasia, la imaginació, el món màgic i del somni... la veritat oculta.
I què millor per ser per un moment feliços que, endinsar-nos en el món de la imaginació i de la fantasia al qual ens transporta Calders. Us deixem una mostra de tot això a través de la lectura dramatitzada de dos dels seus contes de Cròniques de la veritat oculta, Feblesa de Caràcter i Fets d'armes.
Gaudiu-ne!
Marta Rovira Sans
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada