diumenge, 13 de novembre del 2011

MARIA AURÈLIA CAPMANY








El 1981 també es va morir una altra escriptora que va influir decisivament la vida cultural catalana i barcelonina de la segona meitat del segle XX. Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 3 d'agost de 1918 - 2 d'octubre de 1991) es va destacar per la seva obra com a novel·lista, dramaturga i assagista. Malgrat que era d'una generació diferent de la de Montserrat Roig, amb els anys van compartir una bona part del seu compromís cultural, feminista i antifranquista.




Maria Aurèlia Capmany (Barcelona, 1918-1991). Novel·lista, autora de teatre i assagista. És una de les escriptores catalanes més polifacètiques. Estudia a l'Institut-Escola i es llicencia en Filosofia. Treballa com a gravadora de vidre i com a mestra a l'ensenyament secundari. El 1947 queda finalista del premi de novel·la Joanot Martorell amb Necessitem morir i el guanya l'any següent amb El cel no és transparent. El seu prestigi com a narradora li arribarà, però, el 1956 amb l'obra Betúlia.




El 1959 funda amb Ricard Salvat l'EscCursivaola d'Art Dramàtic Adrià Gual, on exerceix de professora, fa d'actriu, de directora i de traductora. També hi estrena tres obres pròpies. En aquesta mateixa etapa és quan apareixen dues novel·les bàsiques en la seva producció, escrites anteriorment, El gust de la pols i Un lloc entre els morts, premi Sant Jordi 1968. Com a assagista, dedica nombrosos articles als temes al voltant de la dona i també sobre diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana. Es dedica també al guionatge de ràdio i televisió. En el seu vessant de política és regidora i responsable de les àrees de Cultura i d'Edicions de l'Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona, des del 1983 fins a la seva mort.




Va ser membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.




Documentació: Maria Rosa Ruiz González i X. R. Trigo. Actualització: Nausica Solà. Fotografies: ©Pilar Aymerich / Fundació Capmany / Arxiu AELC.

vídeo del programa El meu avi. TV3. Maria Aurèlia Capmany
http://www.tv3.cat/videos/3463230/Maria-Aurelia-Capmany-una-dona-lliure

Maria Aurèlia Capmany, dimarts a "Retalls"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PROJECTE COMPANY-GUIA / PARELLA LINGÜÍSTICA

Des de la Coordinació lingüística del Centre estem duent a terme el Projecte de Company-guia/Parella lingüística per acollir millor els nouvinguts i nouvingudes. Per saber-ne més aquí tens unes petites explicacions.

Aquestes són les parelles del curs 2009-20010!

La revista

A continuació trobareu els exemplars d'algunes revistes que hem fet al nostre centre.