dissabte, 17 de setembre del 2011

UN GRAN ACTOR, UN ACTIVISTA: JORDI DAUDER I GUARDIOLA



Mascarell recorda Dauder com “un dels grans actors catalans”
El conseller de Cultura el recorda també com “un infatigable agitador social i polític”
16/09/11 15:32 - barcelona - ACNemail protegit Notícies relacionades

Mor Jordi Dauder


El conseller Ferran Mascarell ha lamentat la mort de Jordi Dauder, al qual ha recordat com “infatigable agitador social i polític” i com “un dels grans actors catalans, amb una impressionant ductilitat com a intèrpret, amb una vàlua professional reconeguda arreu, que va portar al reconeixement i al profund respecte dels seus companys de professió i del conjunt del públic”. També n'ha destacat “el compromís social i cultural, la passió per la lectura i els llibres i la seva constant lluita a favor dels principis de la llibertat i la justícia social”.

Mascarell l'ha recordat com un home “sempre proper, sempre disposat a lluitar i compartir les causes justes, per molt petites i insignificants que fossin, generosament, amb la força de la seva veu, una veu única que recordarem per sempre més, i de la seva energia que s'encomanava amb facilitat”.

De la seva banda, el tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha expressat també el condol per la mort de l'actor.

“Hem perdut un dels grans actors del nostre país. L'enorme prestigi assolit per les arts escèniques de Catalunya s'ha construït sobre la base del treball incansable i brillant de professionals com Jordi Dauder. Ens deixa moments teatrals i personatges televisius i cinematogràfics inoblidables, reconeguts amb nombrosos premis”, ha dit Ciurana.

Jordi Dauder va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 2008.

El Punt Avui.Darrera actualització ( Divendres, 16 de setembre del 2011 15:33 )









17 de setembre de 2011







Mor Jordi Dauder



16/09/11 07:32 - Barcelona - Agències





L'actor Jordi Dauder i Guardiola ha mort aquesta matinada de divendres a l'edat de 73 anys a la clínica Ruber de Madrid
Més de seixanta pel·lícules i desenes de muntatges teatral avalen la carrera d'un dels grans de la interpretació catalana




L'actor català Jordi Dauder es va fer amb el Goya al millor actor secundari l'any 2008




L'actor Jordi Dauder i Guardiola ha mort a la Clínica Ruber de Madrid, on estava ingressat des de l'11 de setembre per una recaiguda relacionada amb el càncer que l'afectava.

Dauder, de 73 anys, ha tingut una llarga trajectòria en el món del teatre, el cinema i la televisió. Es va fer amb el Goya al millor actor secundari l'any 2008 pel seu paper a la pel·lícula de Javier Fresser, Camino. Recentment, va ser reconegut amb el premi Gaudí d'Honor del 2011 de l'Acadèmia de Cinema de Catalunya.

No obstant, Dauder (Badalona, 1938) va assolir la fama amb el personatge de Mateu Montsolís en la sèrie de televisió Nissaga de poder (1996-1998). També va intervenir a Los misterios de Laura, Guante blanco i Herederos, per a TVE; El comisario i Esencia de poder, per a Tele 5; i Los hombres de Paco per a Antena 3.

En teatre, destaca el seu treball en obre clàssiques com Medea, així com obres de Chéjov i Shakespeare, que ha presentat en escenaris com el Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors, el Teatre Lliure, la Sala Beckett o el Centre Dramàtic Nacional.

Llicenciat en Belles Arts i en Història Contemporània per les Universitats de Barcelona i París, parlava, escrivia i traduïa sis llengües, i va fundar, dirigir o col·laborar en revistes com Quimera i El Viejo Topo. A més d'escriure novel·les i llibres de poemes pels quals havia obtingut diversos premis.

Durant el seus quinze anys d'exili a París, conseqüència dels fets del Paranimf de 1956, Dauder va participar en els moviments socials que van propiciar la revolució del Maig francès de 1968 i va ser un dels fundadors de la Lliga Comunista Revolucionària, d'inspiració trotskista, tant de França com d'Espanya. També ha fet sentir la seva veu reivindicativa, per exemple contra la Guerra de l'Iraq tant l'any 2003 .

L'activitat de Jordi Dauder també el va portar a alguns recitals de poesia i lectures dramatitzades com Poèmes d'amour d'Albéniz i El amor brujo de Manuel de Falla, o El rapte del Serrallo de Mozart. Dauder va ser també un dels actors que va impulsar i protagonitzar el 2004, el muntatge (No) En el nostre nom, que amb textos de Miquel Martí Pol, Arthur Rimbaud, Bertold Brecht o Josep M. de Sagarra defensava la pau, i condemnava la guerra.

L'any 2008 la Generalitat de Catalunya va lliurar-li la Creu de Sant Jordi.

Darrera actualització ( Divendres, 16 de setembre del 2011 18:52 )


Vídeo Jordi Dauder pujat a vimeo per A escena

Jordi Dauder from A Escena on Vimeo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

PROJECTE COMPANY-GUIA / PARELLA LINGÜÍSTICA

Des de la Coordinació lingüística del Centre estem duent a terme el Projecte de Company-guia/Parella lingüística per acollir millor els nouvinguts i nouvingudes. Per saber-ne més aquí tens unes petites explicacions.

Aquestes són les parelles del curs 2009-20010!

La revista

A continuació trobareu els exemplars d'algunes revistes que hem fet al nostre centre.